aikibudo-oerAikibudo is een Japanse verdediginssport geschikt voor zowel mannen als vrouwen vanaf ongeveer 8 jaar en is niet afhankelijk van kracht, geslacht of conditie en dus toegankelijk voor iedereen.
Het Aikibudo kent, gezien de aard van de technieken, geen wedstrijden.

Aikibudo is een Japanse vechtkunst en een vorm van budo, wat een verzamelnaam is voor alle Japanse vechtkunsten zoals Karate, Judo en Aikido. Karate legt de nadruk op stoten en trappen en Judo op de worpen en klemmen. Bij het Aikibudo is niet zo’n sterke scheiding en leer je zowel verdedigen op stoten en trappen als het maken van worpen en klemmen.

Het Aikibudo is de moderne stijl van het Aikido en onderscheid zich door z’n directere aanpak en realistische uitvoeringen. Tevens verschilt het van Aikido door de invloed van Judo en twee klassieke krijgskunsten: het Daito Ryu Aikijujitsu en de gewapende technieken van de Katori Shinto Ryu.

Beknopte geschiedenis

Het Aikibudo zoals we dat nu kennen is in de jaren zestig van de vorige eeuw door de Fransman Alain Floquet ontwikkeld, enkel gaat de geschiedenis van het Aikibudo echter eeuwen terug.

DigiCam

Aikibudo is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in de klassieke krijgskunst van de Japanse samurai, vooral het Daito Ryu Aikijujutsu. De eerste vermeldingen van deze jujutsu vorm gaan terug tot de 11e eeuw. Een van de bekendste beoefenaren van het Daito Ryu Aikiujutsu was Sokaku Takeda (1859-1943). Hij bracht structuur aan in de vele technieken en ontwikkelde een systeem op basis waarvan hij de kunst onderwees. Zijn beroemdste leerling was Morihei Ueshiba (1883-1969), de latere grondlegger van het Aikido. Ueshiba had vele leerlingen en één van hen was de talentvolle Minoru Mochizuki (1907-2003).

Behalve Aikido, beoefende Mochizuki andere budovormen zoals het Judo en Karate, en was hij ook een specialist in de gewapende technieken (zoals met het zwaard en de stok) van de Katori Shinto Ryu. Op basis van deze verschillende budovormen ontwierp hij het Yoseikan Aikido Jukjutsu. Eén van Mochizuki’s leerlingen was de Fransman Jim Alcheik. Hij werd vanaf 1957 de vertegenwoordiger van het Yoseikan Aikido Jujutsu in Europa. Toen Alcheik in 1962 overleed, nam Floquet het van hem over en vormde het Aikibudo, waarna het is doorontwikkeld tot het Aikibudo zoals we het nu kennen.

aikibudo